РИЈЕЧИ

Предавање Епископа Григорија на Православном институту Светих Севастијана и Мардарија у Сан Дијегу

Православни институт Светих Севастијана и Мардарија у Сан Дијегу, после двогодишње паузе, наставио је свој рад. Домаћини овогодишњег сусрета били су Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Максим и Српска Православна Црква у Сан Дијегу.

У понедјељак, 20. фебруара 2023. године, након вечерњег богослужења, добродошлицу присутним гостима пожелио је Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј у присуству Епископâ: канадског Митрофана, новограчаничког и средњозападноамеричког Лонгина, Диселдорфа и Њемачке Григорија. Поводом изложбе сликâ Владике Максима, Епископ Иринеј говорио је о карактеристикама владикиног уметничког дјела као својеврсног правца у сликарству између Византије и Запада.

У уторак, 21. фебруара, Епископ Митрофан са свештенством, служио је Свету архијерејску Литургију те званично отворио први радни дан Православног института.

Епископ Григорије одржао је дводневно предавање на различите теме. Разговор на теме Бити са другим, Посланица Диогнету – Свака туђина њима је отаџбина и свака отаџбина туђина и промоција Српског псалтира из Минхена обиљежили су први радни дан сусрета. Након сваког излагања Владике Григорија усљедила би дискусија са питањима и коментарима аудиторијума.

Тродневни едукативни сусрет завршен је у сриједу, 22. фебруара, трећим излагањем Владике Григорија на тему О црквеним службама и свештеничкој служби.

Извор: https://westsrbdio.org/