RIJEČI

Predavanje Episkopa Grigorija na Pravoslavnom institutu Svetih Sevastijana i Mardarija u San Dijegu

Pravoslavni institut Svetih Sevastijana i Mardarija u San Dijegu, posle dvogodišnje pauze, nastavio je svoj rad. Domaćini ovogodišnjeg susreta bili su Njegovo Preosveštenstvo Episkop zapadnoamerički Maksim i Srpska Pravoslavna Crkva u San Dijegu.

U ponedjeljak, 20. februara 2023. godine, nakon večernjeg bogosluženja, dobrodošlicu prisutnim gostima poželio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički g. Irinej u prisustvu Episkopâ: kanadskog Mitrofana, novogračaničkog i srednjozapadnoameričkog Longina, Diseldorfa i Njemačke Grigorija. Povodom izložbe slikâ Vladike Maksima, Episkop Irinej govorio je o karakteristikama vladikinog umetničkog djela kao svojevrsnog pravca u slikarstvu između Vizantije i Zapada.

U utorak, 21. februara, Episkop Mitrofan sa sveštenstvom, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju te zvanično otvorio prvi radni dan Pravoslavnog instituta.

Episkop Grigorije održao je dvodnevno predavanje na različite teme. Razgovor na teme Biti sa drugim, Poslanica Diognetu – Svaka tuđina njima je otadžbina i svaka otadžbina tuđina i promocija Srpskog psaltira iz Minhena obilježili su prvi radni dan susreta. Nakon svakog izlaganja Vladike Grigorija usljedila bi diskusija sa pitanjima i komentarima auditorijuma.

Trodnevni edukativni susret završen je u srijedu, 22. februara, trećim izlaganjem Vladike Grigorija na temu O crkvenim službama i svešteničkoj službi.

Izvor: https://westsrbdio.org/