РИЈЕЧИ

О Небојши Глоговцу

(17. фебруар 2018)

Небојша Глоговац је био поносити Херцеговац. Поријеклом из Невесиња, рођен у Требињу, у себи је обједињавао све оно најбоље што Херцеговина може да понуди: медитеранску топлину и префињеност духа и планинску снагу и отменост карактера.

Као и многи други, овај простор је у својој младости напустио да би му се касније кроз цијели живот непрестано враћао, као што се сви враћамо свом дјетињству, завичају, дому из кога смо отишли у свијет.

Сваки његов повратак за нас је био благослов. Људи су у њему видјели земљака који је постигао велике успјехе али који никада није заборавио одакле је потекао. Његова једноставност и благо опхођење према свима, па и оним најмање важним и знаменитим људима, у људима из његовог краја будила је додатни понос.

Као што то сви знамо, а Херцеговци понајбоље осјећају, истински је велики само онај који због успјеха себе не чини већим од било кога другога. Тиме се, међутим, нико није изненађивао. Небојша је потекао из честите породице, из дома угледног свештеника, оца Милована, који је одувијек словио за одважног, одмјереног и великог човјека.

Небојша се сада вратио у наручје Оца од кога смо сви потекли, а који једини може да утоли ону жеђ за истинским животом коју смо сви код њега уочавали.