RIJEČI

O Nebojši Glogovcu

(17. februar 2018)

Nebojša Glogovac je bio ponositi Hercegovac. Porijeklom iz Nevesinja, rođen u Trebinju, u sebi je objedinjavao sve ono najbolje što Hercegovina može da ponudi: mediteransku toplinu i prefinjenost duha i planinsku snagu i otmenost karaktera.

Kao i mnogi drugi, ovaj prostor je u svojoj mladosti napustio da bi mu se kasnije kroz cijeli život neprestano vraćao, kao što se svi vraćamo svom djetinjstvu, zavičaju, domu iz koga smo otišli u svijet.

Svaki njegov povratak za nas je bio blagoslov. Ljudi su u njemu vidjeli zemljaka koji je postigao velike uspjehe ali koji nikada nije zaboravio odakle je potekao. Njegova jednostavnost i blago ophođenje prema svima, pa i onim najmanje važnim i znamenitim ljudima, u ljudima iz njegovog kraja budila je dodatni ponos.

Kao što to svi znamo, a Hercegovci ponajbolje osjećaju, istinski je veliki samo onaj koji zbog uspjeha sebe ne čini većim od bilo koga drugoga. Time se, međutim, niko nije iznenađivao. Nebojša je potekao iz čestite porodice, iz doma uglednog sveštenika, oca Milovana, koji je oduvijek slovio za odvažnog, odmjerenog i velikog čovjeka.

Nebojša se sada vratio u naručje Oca od koga smo svi potekli, a koji jedini može da utoli onu žeđ za istinskim životom koju smo svi kod njega uočavali.