RIJEČI

U Beču sa vladikom Grigorijem i njegovom knjigom Nebeska dvorišta

U prepunoj sali bečke Uranije, saradnjom SKPD Prosvjeta AustrijaIzdavačke kuće Eparhije austrijsko-švajcarske Sveti Visarion, u subotu, 24. septembra održano je književno veče posvećeno novoj knjizi episkopa dizeldorfskog i Nemačke dr Grigorija Durića „Nebeska dvorišta“. Veče je održano u okviru Prosvjetine tribine Susreti i razgovori s blagoslovom i na poziv Nj. Preosveštenstva episkopa austrijsko-švajcarskog, gospodina Andreja.

Među brojnim gostima bili su pripadnici diplomatskog kora, sveštenstvo, predstavnici srpskih organizacija, prijatelji i članovi Prosvjete, a prisutne je u ime vladike Andreja pozdravio njegov izaslanik otac Filip Milunović, starešina hrama Sv.Save u Beču.

“Uvijek je dobro kad se ljudi sastanu da razgovaraju i u to duboko vjerujem. To je moje iskustvo jer je riječ nešto najmoćnije što čovjek može da da drugom čovjeku” rekao je  na početku večeri vladika Grigorije dodavši da je od riječi sve sazdano. On je sa mnogo detalja i emocija pričao o teškim vremenima o kojima knjiga govori, o odnosu prema zavičaju i rasejanju, o brojnim likovima svog romana, znanim i neznanim, ali i o univerzalnim moralnim vrednostima borbe dobra protiv zla, značaju duhovnosti i vere, svojim uzorima, što ga je sve i inspirisalo u pisanju Nebeskih dvorišta. „Važnije je to što ste vi večeras došli ovdje nego što sam  ja tu,“ rekao je. „Ljubav je jedina vrednost koja se deljenjem umnožava“, podsetio je na reči Sv. Vladike Nikolaja.

O knjizi su osim autora govorili filolog Maja Rašović i prof. Srđan Mijalković, potpredsednik bečke Prosvjete, koji je zahvalio timu organizatora na čelu sa ocem Gajom Gajićem, prisutnima, a najviše vladici Grigoriju na dolasku i prilici da se  bečkoj publici predstavi on i njegova nova knjiga. Mijalković je govorio i o književnim vrednostima dela i istakao veliki književni talenat autora.

Maja Rašović je nadahnuto govorila o duhovnim i literarnim aspektima knjige i podsetila da je jezik i način na koji se čovjek izražava veoma jak način komunikacije, a da je autor u svom delu pronašao prave reči. “Ono o čemu vladika piše postaju žive slike. Vladika vas uvlači u priču i vi postajete sudionik te priče” rekla je Rašovićeva.

Muzički ukras večeri bila je vokal Jelena Krstić koja je očarala publiku izuzetnim izvođenjem tradicionalnih srpskih melodija. Tekstove iz knjige čitao je mladi glumac Prosvjetinog bečkog teatra mladih Veselin Rafailović.

Publika je živo i sa puno pažnje učestvovala u večeri, bilo je puno aplauza, smeha, po neka suza, ali svi su se složili da je ovo bio poseban događaj, koji će se pamtiti. Posle programa, vladika Grigorije je potpisivao knjige i dugo se zadržao u neformalnim, prijateljskim razgovorima sa prisutnim gostima.

PR Prosvjeta Austrija, Beč, 25.09.2022.